Löksoppa med lock av tunnbröd och ost
Den gamla franska klassikern löksoppa ger ifrån sig härliga aromer. I vanliga fall serveras den ju med en ostmacka som gratineras ovanpå. Men jag har gjort en variant där man först gratinerar ett tunnbröd, som sedan används som lock på portionsskålar med soppan. Man ställer fram skålarna så att varje gäst får en sky av dofter när de lyfter på brödlocket, som sedan doppas i soppan. Det viktigaste för att lyckas med rätten är att fräsa löken länge, hälla i en god buljong och välja en riktigt bra ost. Jag provade först med den danska hårdosten Gammel knas, en doftbomb i havarti-stil från Arla Unika och Hagbard, och sedan med en lagrad alpost från Hagarnas mejeri i Halmstad – som vann SM-guld i mathantverk 2021. Båda var fullträffar.
Av Jens Linder Foto Stefan Wettainen
4 portioner
6 gula lökar (cirka 500 g)
1 msk matolja
1 msk smör
½ tsk salt
1 liter buljong
½ liter vatten
1 dl rött vin
1 lagerblad
½ tsk timjan
1 msk finhackad persilja
bröden:
smör att bre med
4 mjuka tunnbröd
5 dl riven smakrik hårdost
1. Skala och skär lökarna i tunna skivor. Låt dem puttra sakta i olja och smör i en stor kastrull under omrörning i minst tjugo minuter, tills de fått ljusbrun färg.
2. Salta och häll i buljong, vatten och vin. Tillsätt lagerblad och timjan. Låt sjuda under lock i cirka 20 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 210). Smöra bröden och strö över osten. Gratinera på plåt i fem minuter tills osten blir gyllengul.
4. Ta upp lagerbladet och smaka av soppan. Justera smaken med salt och vatten.
5. Ös upp den heta soppan i fyra soppskålar och täck med bröden. Ställ omedelbart fram på bordet.
Dryckestips:
Domaine de Brescou Chardonnay 2019
Nr 71421, 119 kr
VdP des Côtes de Thongue, Frankrike, Domaine de Brescou.
Synnerligen matvänligt vin med breda smaker av söt gul frukt, honung och aning smörkola som kompletterar soppans smörstekta lök och smälta ost. //Marie Oskarsson
Guinness Draught
Nr 1260, 23:40 kr
Irland
More is more är det som vi går in för här. Mycket beska och fyllighet till mycket varm löksmak. // Daniella Illerbrand
