Skånska Gastronomipriset 2022

Erbjudande
Annons
Gruppbild_2022(1)

När årets Skånska Gastronomipris delades ut tog etablerade stjärnkrogen Vollmers hem titeln som Årets Skånska Krog. I övrigt prisades åtta av tio pristagare för första gången.
– Det är ett tecken på en sund konkurrens och hög kvalitet – något som gynnar både näring och besökare i hela vår region, säger Thomas Kuuttanen, juryns ordförande.

Foto: Pierre Orsander

2022 blev det år den skånska restaurangnäringen fick en strålande comeback efter de svårigheter som pandemin innebar. Lördagen den 21 januari summerades den skånska mat- och dryckesnäringen då Skånska Gastronomipriset 2022 åter kunde delades ut på Malmö Rådhus (se juryns motiveringar nedan). Värd för Skånska Gastronomipriset var i år Tina ”Mat-Tina” Nordström.

– Vi har fått se en strålande comeback för restaurangnäringen i hela Skåne. Det sjuder av frenesi och livsvilja. Nya koncept växer fram och krögare och matkreatörer har tagit sats och satt en ny agenda för Skåne som matlandskap och gastronomisk destination. Åtta av årets tio pristagare vinner Skånska Gastronomipriset för första gången. Det är ett tecken på en sund konkurrens och hög kvalitet – något som gynnar både näring och besökare i hela vår region, säger Thomas Kuuttanen, juryns ordförande.

 

Konferencier Tina Nordström och pristagare Karin Chudzinska Vollmers, restaurangchef på restaurang Vollmers.

– En och annan kanske reagerar på att Vollmers vinner igen och att det skulle vara ett tecken på att det saknas andra värdiga mottagare. Det gör det inte. Vi anstränger oss varje dag att behålla den position vi skapat. Sådana här priser vinner man inte av slentrian. Att utses till Årets Skånska krog ytterligare en gång känns ännu större än första gången. Det bekräftar att vi fortsätter att leverera på topp, och det är en jäkla utmaning. Jag är otroligt stolt och tacksam för detta pris, säger Mats Vollmer, Vollmers, vinnare av Årets Skånska Krog 2022.

Kvällens övriga vinnare:

Årets Skånska Stjärna: Sandra Mastio, Limhamn
Årets Skånska Hederspris:
Nina Christensson, Sibbarp (postumt)
Årets Skånska Värdskap:
Le Petit Bistrot, Ystad
Årets Skånska Spritpris:
Gambrinus, Lund
Årets Skånska Vinpris:
Anders Öhman, Simrishamn
Årets Skånska Mångfaldspris: Matmissionen Skåne, Malmö (verksamhet i hela Skåne)
Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris: Mylla Matmarknad, Malmö (verksamhet i hela Skåne)
Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium:
K Felix G Åhrberg, Nyhamnsläge
Årets Skånska Destination: Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret (utses genom röstning bland allmänheten)