Rosé och kronärtskocka med timjan och citron

Erbjudande
Annons
Minuty - Kronärtskocka 2_crop2

Kronärtskockan är i säsong. Vi njuter av sista sommardagarna och bjuder på ett enkelt recept tillsammans med ett glas rosé.

 

Minuty lanserar varje år en Limited Edition-flaska designad av en kvinnlig konstnär. Bakom årets
flaskdesign står den aktuella och hyllade svenska konstnären och formgivaren Hanna KL vars färglada prints sprider glädje i hem världen över. Med sitt unika och lekfulla uttryck har Hanna KL förevigat sinnesupplevelsen av Provence i ett färgsprakande mönster som pryder Minuty Rosé Limited Edition 2022.

Från Minuty kommer receptet på en fräsch och god förrätt.

Citron och timjankokt kronärtskocka med sardellsmör

Ingredienser:
4 kronärtskockor
1 citron
Vitlök
5 kvistar färsk timjan
Vatten
Salt (ca 1 ½ msk / liter va<en)
100g Smör
Ca 4 sardeller i olja
Svartpeppar
½ vitlöksklyfta

1. Skölj kronärtskockorna ordentligt. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med.
2. Lägg kronärtskockorna i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker skockorna. Tillsätt salt, några krossade vitlöksklyftpr och färsk timjan. Halvera en citron och pressa ner saften. Koka upp och låt koka ca 30 min, eller tills man kan dra av bladen. Låt kronärtskockorna rinna av lite innan servering.

Sardellsmör:
Finhacka sardeller och lägg i en skål tillsammans med rumstempererat smör. Pressa ner vitlök och krydda med lite nymalen svartpeppar. Mosa ihop med en gaffel.
Servera kronärtskocka med sardellsmör.

När man äter kronärtskockor drar man bort bladen med fingrarna, doppa sedan i smöret och gnag av den kokta delen med tänderna. När man kommer in till hjärtat av kronärtskockan så behöver man ta bort det så kallade ”skägget” innan man njuter av kronärtskockshjärtat.

Minutys friska lite fruktiga toner matchar fint det salta , lite feta sardellsmöret och syran från citronen.