6 kulinariska tips i Tallinn

Erbjudande
Annons
intro_tallinn_gastronaut_odessa_DSC2184

När världen öppnar upp efter covid är Tallinn en gastronomisk destination värd att besöka. Här finns kreativitet och spännande upplevelser. Gastronauts Tove Oskarsson Henckel gjorde en weekend i Gamla Stan och hittade några favoriter.

Text och foto Tove Oskarsson Henckel

Lee

Jag skulle vilja kalla Lee för en nygammal restaurang. Restaurangen gick tidigare under namnet Lieb och var en av landets mest omtyckta krogar. Leib betyder bröd på estländska och självklart serverades, och fortfarande serveras, här det hembakade mörka rågbrödet som estländarna tycker så mycket om.  Under pandemin stängde Leib och öppnade i ny kostym under namnet Lee. 

Restaurangen drivs av kocken Janno Kepik och sommelier Kristjan Peäske. Krögarduon hyllar fortfarande närodlat och estländska råvaror men tack vare kökschef Hiro Takeda hämtar nu  restaurangen inspiration från Japan. På menyn finns bland annat ekologisk japansk omelett, black bread miso och fermenterad potatis och kålpannkaka. Bilderna ovan är från ett besök i somras. Därav många råvaror från sommarsäsongen.
www.leeresto.ee

Odessa

Historiskt har Estland, under många år, tillhört Ryssland, och det har självklart färgat av sig på landets kultur och gastronomi. Ryssland är dessutom närmsta granne i öst. Här finns fler restauranger med ryska rötter, där finkrogen Tchaikovsky är en av de internationellt mest kända. Men i dag besöker jag Odessa, en enklare och mer anonym restaurang. På Odessa lagas en av de godast borsch jag någonsin smakat. Rödbetssoppan som här är rustikt elegant med klar buljong och serveras med charkuteri och vitlöksbröd. Familjen som driver restaurang Odessa har sina rötter i Ukraina men vad är då typiskt för det ukrainska köket? Jo, det hämtar inspiration från länder i närområdet, inte bara från Ryssland utan även till exempel Polen och Grekland. Ett besök på Odessa bör alltid starta med en pepparrotsvodka, så kalla ukrainsk aperitif. Snapsen är svagare än den låter och är en utmärkt dryckesmatch till förrätter som strömmingspaté och aubergine “caviar”. Missa heller inte deras hemgjorda dumpling fyllda med bland annat anka eller moreller.
www.odessa.ee

Trattoria La Bottega

 

Tänkt att man ska behöva åka ända till Tallinn för att få en riktigt härlig italiensk upplevelse!  Det var kanske ändå att överdriva lite, men en underbar italiensk upplevelse det får man på La Bottega. Restaurangen har fått en kreativ kick tack vare etablerade kocken Orm Oja, som tidigare återfanns på en av landets mest hyllade finkrogar Noa’s Chefs hall. När Noa’s stängde under pandemin blev kökschef Orm Oja kreativt ansvarig på bland annat La Bottega. Och visst gör han det bra. Rätterna är vällagade, smakerna sitter där de ska och stämningen är uppsluppen och trevlig.
www.labottega.ee

Peppersack

 

Det finns flera restauranger i Tallinn som står med fötterna i den estländska traditionella matlagningen, men  alla med lite olika infallsvinklar. Peppersack ser från utsidan ut som en turistfälla men låt dig inte luras. När du kliver in genom dörrarna till huset från 1400-talet lagas genuin, traditionell husmanskost. Inredningen är enkel och rustik. Väggarna är vitmålade och här är högt i tak. 

Pepparsack är speciellt känt för det som vi i Sverige kallar sylta och som äts till jul. Här serveras syltan med senap, pepparrot och restaurangens egna svarta rågbröd. En annan populär rätt på det estländska festbordet är långbakat fläsklägg med surkål, potatis och senapssås, en delikatess som förstås serveras på Peppersack.
www.peppersack.ee

Chedi

 

Varför ändra något som har fungerat i 15 år? Restaurang Chedi är en trotjänare bland Estlands restauranger, där tiden nästan stått still sedan öppningen 2008. Här hittar vi bekanta asiatiska smaker från restaurang Hakkasan i London som fortfarande är en lycka för smaklökarna. Värt att nämna är att ikoniska Alan Yan var med och tog fram menyn. Här serveras utmärkta dim sum, sötsurt fläsk i sesam och förstås signaturrätten sallad med krispig anka.
www.chedi.ee

Kooker

 

Vid Rådhustorget ligger ett lite pannkaksstånd för den som är sugen på något sött. Här bakas minipannkakor på beställning på hemgjord smet. Pannkakorna serveras med floursocker och eller nutella, kola-karamell, kondenserad mjölk eller hallonsylt. Även lemonad, kaffe och glögg finns på den lilla menyn.
www.kooker.ee