Svensk stjärnkock gästspelar på Tivoli i Köpenhamn

Erbjudande
Annons

En av New Yorks hetaste restauranger besöker Tivoli i Köpenhamn under juli och augusti. New York-restaurangen Aska har med svenska ”rock and roll-kocken” Fredrik Berselius i spetsen tagit världen med storm med sin internationella tolkning av det nordiska köket. Aska har dessutom belönats med två Michelin-stjärnor och tre stjärnor i New York Times. Nu checkar Berselius och hans team in på Tivoli och med sig har de ett antal av de rätter och speciella råvaror som har gjort Aska till ett eftertraktat resmål för foodies från hela världen.

Den tvåstjärniga Brooklyn-restaurangen Aska har på kort tid blivit en av New Yorks mest hajpade restauranger. I ett renoverat lager från 1860-talet har stjärnkocken Fredrik Berselius imponerat med sin tolkning av det nordiska köket. I juli flyttar Berselius och teamet från Aska in på Tivoli under en månad, och gästerna i nöjesparken ges möjlighet att uppleva Askas unika symbios mellan naturen och det urbana. På Askas tallrikar möts ”Nynordiskt coolt” med ”New York hippt”.

Likheter mellan Sverige och USA
Askas kök är starkt inspirerat av Berselius uppväxt i Sverige och hans kärlek till den svenska naturen och den nordiska filosofin att utgå ifrån årstider och lokala råvaror. I den vilda naturen i nordöstra USA hittar Berselius likheter med den svenska naturen, och det är dessa likheter som ligger till grund för maten på Aska. Under gästspelet på Tivoli finns det möjlighet att prova lokala nordamerikanska råvaror, som Fredrik Berselius och hans kollegor har plockat. Några exempel är svarttall och rölleka. Fredrik Berselius visar även sin speciella förmåga att lyfta få och enkla råvaror till en helt ny nivå. Skivor av pilgrimsmusslor med korallfärgade löjrom, ringlade med fläderblomsdoftande brynt smör, eller en skiva friterat ben från kungskrabba med små potatis kokt al dente.

– När vi kommer till Tivoli i sommar tar vi med oss många härliga råvaror från natur och gårdar i delstaten New York. Vi har även vackra oljor och vinäger som vi skapat i restaurangen i Brooklyn. Jag ser verkligen fram emot att ta med lite New York till Tivoli och att servera rätter som grillad havskräfta med inlagda krusbär och andra av mina favoriter från restaurangen i Brooklyn. Vi ser fram emot att komma i gång och att träffa Tivolis gäster, säger Fredrik Berselius om den kommande popup-restaurangen.

Om Aska
Bara ett år efter öppningen 2012 fick Aska sin första Michelin-stjärna och Bon Appetit Magazine utsåg Aska till en av de tio bästa nya restaurangerna i Amerika. Sommaren 2016 öppnade Aska igen i ett restaurerat 1860-talslager i skuggan av Williamsburg Bridge. Inom några månader fick restaurangen sin andra Michelin-stjärna och blev en av endast tio restauranger i staden med denna ära. Kort därefter fick Aska en trestjärnig recension i New York Times av Pete Wells. Med fokus på ingredienser från det omgivande nordöstra USA och influerad av Berselius svenska hemland, erbjuder Aska en distinkt matupplevelse genom en mängd olika rätter tillagade från ett öppet kök och serveras till gästerna vid bara tio bord varje kväll. Aska har inkluderats bland de 1 000 bästa restaurangerna i världen av den prestigefyllda rankinglistan La Liste. Med ingredienser från nordöstra USA tar avsmakningsmenyn hos Berselius gästerna genom säsongsbetonade rätter som knivmussla med konserverad svart tall eller hummerstjärt, hjärna och klo med kamomill.

Om Fredrik Berselius
Fredrik Berselius kommer ursprungligen från Stockholm men har tillbringat större delen av sin kulinariska karriär i New York City och fört in sin kärlek till naturen i stadsmiljön genom maten som serveras. Han flyttade till New York 2000 med drömmen om att öppna en egen restaurang. Han samlade erfarenhet på ikoniska New York-restauranger som Per Se (3*) och Aquavit (2*), vilket gav honom erfarenheten och kunskapen att öppna Aska i sin första version 2012. Berselius fick snabbt ett erkännande för att bygga broar mellan Sveriges kulinariska arv och Brooklyns närmaste omgivning – en kulinarisk profil som bara har skärpts sedan dess