Vinnare av 100 % Cirkulärt – 2022

Erbjudande
Annons
vinnare 22A5159 ok_2
Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022 går till tre idéer som kan göra restaurangsverige mer cirkulärt.

White Guide och samarbetspartners har utsett årets vinnare av hållbarhetspriset och innovationsprogrammet 100% Cirkulärt. Priset omfattar hela Sverige och syftet är att öka takten på omställningen i restaurangbranschen. Restauranger och aktörer med nära anslutning till branschen har under hösten inbjudits att söka till priset.

– Bland årets vinnande bidrag hittas flera cirkulära affärsmodeller; ett innovativt system för vattenförsörjning, ett som fokuserar på kunskapsspridning kring hur restauranger och odlingar kan drivas på ett hållbart sätt och ett som vill skapa cirkulära flöden mellan restauranger och lokala producenter i en hel region, säger Per Styregård, juryns ordförande i 100% Cirkulärt.

Juryn har från tio nominerade finalister utsett pristagarna i tre kategorier; innovation, helhetsgrepp på hållbarhet och gästupplevelse.

Martin Renck, Wayout International, Margareta Hoas & Elin Hoas, Lilla Bjers och Emil Bertilsson, Skoogs Krog & Logi

Vinnare är:

Nyckelfärdiga vattenfabriker i miniatyr – Wayout

Innovationen siktar in sig på en av dagens – och framtidens – största globala utmaningar: Rent vatten. Genom att med hjälp av solceller rena lokalt vatten, kan transporter kapas och förpackningssvinn elimineras. I stora delar av världen är lösningen redan av livsavgörande betydelse som lokal källa till säkert dricksvatten, men även hos oss erbjuder systemet ett resilient och kommersiellt alternativ för lokal dricksvattenförsörjning.

Inspirationsprogram från gård till kök – Lilla Bjers Gårdskrog

För att ha skapat ett sätt att förmedla 25 års erfarenhet av hållbar grönsaksodling direkt kopplad till en cirkulärt fungerande restaurangverksamhet. Inspirationsdagarna på gården har redan lett till att kunskapen spritt sig, från deltagarna till andra verksamheter. Genom att utveckla innehållet och göra kunskapen tillgänglig för hela restaurang-Sverige, finns här stor potential att påverka branschens framtid.

Självförsörjande restaurang i fjällen – Skoogs Krog & Logi

Den klimatpåverkan – och de stigande kostnader – som kommer med långväga transporter av råvaror, gör idén om att driva en självförsörjande restaurang i fjällen än mer aktuell och spännande. Planen att driva både den nuvarande restaurangen cirkulärt, och att skapa cirkulära flöden mellan restauranger och mathantverkare, odlare och uppfödare i lokalsamhället och i Härjedalen, är alltför angelägen för att inte förverkligas.

Ami Hovstadius, projektledare, och Per Styregård, juryordförande, under prisutdelningen.

Under kvällen stod Elvira Lindkvist från Restaurang Oxenstiernan och Lena Flaten från Flammans skafferi för maten.