Tempechips – vinnare av Ät!Stockholm 2022

Erbjudande
Annons
vinnarbild_ät_stockholm_2022
Chips på svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor tog hem första platsen när Ät! Stockholm utsåg årets mest hållbara, nya och innovativa livsmedel.

Ät!Stockholm är en matinnovationstävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror. Målgrupp för tävlingen är små och medelstora livsmedelsföretag som är förädlare, råvaruproducenter eller matlagare. Tävlingen arrangeras av Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod.

Hallstavik Tempe med produkten ”Tempechips på svenska baljväxter” stod som vinnare av Ät!Stockholm 2022! Ät!Stockholms tre jurygrupper med ordförandena Fredrik Eriksson (krögare, Långbro Värdshus/Nationalmuseum), Mikael Palmberg (VD, Ekologiska Säljbolaget) och Carola Magnusson (grundare, Carolas Eko) prisade produkten för sin stora marknadspotential som en hälsosam utmanare inom sitt segment. På andra plats kom Eat for Change med ”Svensk sambosa” och på tredje plats Kocken & Grisen med den bredbara salamin ”Bre-Hot”. Hallstavik tog en storslam genom att även kamma hem Publikens Pris.

Mor och dotter Sen och Linn Gustafsson strålade ikapp när de tog emot priset.
– Det betyder så mycket för oss att vinna det här priset, säger Sen Gustafsson på Hallstavik Tempe. Det är verkligen en bekräftelse på att produkten är bra. Nu ska vi växla upp och få ut våra tempechips på fler marknader.

Som vinnare av Ät!Stockholm 2022 får Hallstavik Tempe dels en check värd 10 000 kr av Almi som kan användas för företagsrådgivning, dels 4 timmars rådgivning med Ekologiska Säljbolaget med fokus på att nå marknaden med den vinnande produkten.

Foto: Liza Simonsson

Sen Gustafsson & Linn Gustafsson

Första pris: Tempechips på svenska baljväxter
Lag: Hallstavik Tempe
Huvudråvaror: Svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor.
Juryns motivering: ”En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”

 

Viktor Kallas med vänner

Andra pris: Svensk Sambosa
Lag: Eat for Change
Huvudråvaror: Ekologiskt vetemjöl från Limabacka Kvarn samt svenska linser, lök, vitlök, morötter, färsk koriander och persilja samt kryddor.
Juryns motivering”Fint sammansatta smaker med härlig textur. En samtida vegansk produkt som är lätt att charmas av. Bra alternativ till bekväm mat som bidrar till integration på arbetsplatsen och i måltiden. Rena råvaror från svenska lantbrukare med smak från världen paketerat på ett hantverksmässigt snyggt sätt.” 

Daniel Tottie

Tredje pris: Bre-Hot
Lag: Kocken och Grisen
Huvudråvaror: Huvudråvaror: 95% griskött från grannen Roslagskött.
Juryns motivering: ”En svensk delikatess inspirerad av europeisk matkultur. Väl värdig originalet med smakfull kryddighet som smälter i munnen. Från djur som levt utomhus kommer en outnyttjad råvara till användning som platsar i butikens delidisk. En ren produkt med ett fåtal ingredienser och generösa användningsområden.”