Alchemist är bäst i Europa enligt OAD

Erbjudande
Annons
Rasmus Munk5-large

Restaurang Alchemist i Köpenhamn  toppar den prestigfyllda  OAD Europe Top 100-list för tredje året i rad. Det är första gången i historien som en och samma restaurang intar första platsen tre år i rad.
– Jag är oerhört rörd över erkännandet, och det betyder mycket för mig och hela teamet att så många av våra gäster röstat på oss i år, säger Rasmus Munk, kökschef.

Efter ett uppehåll på två år på grund av pandemin, firade Opinionated About Dining (OAD) återigen sin Europe Top 100-list med en prisutdelning och galamiddag i Madrid den 12 juni

– De tre topplaceringarna är en fantastisk hyllning till hur uppfinningsrik Rasmus har varit. Andra kockar har drivit mot ett mer naturligt kök. Rasmus fortsatte med ett mer tekniskt och modernt kök – och recensenterna älskar det, sa Steven Plotnicki, OAD-listans grundare, efter att ha delat ut priset till Rasmus Munk.

Det som skiljer OAD-listan från andra restaurangrankningssystem är det stora antalet röstare. Över 6 000 röstare deltar och ett system har skapats för att bestämma upplevelsenivån hos röstarna. Varje röstare tilldelas en vikt som återspeglar antalet restauranger han/hon har besökt och dessa restaurangers rankning på OAD-listan.

På Alchemist har Rasmus Munk utvecklat sitt speciella varumärke för konstnärlig utforskning, och den fem timmar långa gastro-dramatiska upplevelsen kombinerar konst, visuell teknik, musik, gastronomi och vetenskap i vad Munk kallar Holistic Cuisine. Efter 4 års verksamhet är Munk redo att ta nästa steg.

– Tack vare det multidisciplinära teamet på restaurangen upptäcker vi ständigt nya vägar och tekniker som vi hoppas kan revolutionera både restaurangen och vårt matsystem. Därför har jag i ett år planerat att lansera ett nytt projekt, som kombinerar restaurangens synsätt med spetsvetenskap – för att kunna nå ännu längre mot vårt mål att förändra världen genom gastronomi, säger Munk.

 

Det nya projektet kommer att lanseras i slutet av 2023 när hela portföljen av aktiviteter kommer att avslöjas.

”Jag är säker på att det kommer att skapa synergier som tar restaurangen till nästa nivå och gör att vi kan fortsätta överraska, provocera och tänja på gränserna. Och vi kommer att fortsätta göra detta på ett hållbart sätt, inte bara när det gäller att köpa in produkter, utan också för att tillhandahålla en hållbar arbetsmiljö där teamet känner att de kan utvecklas”, säger Rasmus Munk.

Vi i Sverige kan glädja oss åt Restaurant Frantzén som ligger på andra plats. Övriga tio-i-topp:

3. Etxebarri
4. Bagá
5. Desde 191
6. Schloss Shauenstein
7 Restaurant Quique Dacosta
8. Geranium
9. Lido 84
10 De Librij