Hållbara räkor, killingförädling, buljong och smart förpackning prisas

Erbjudande
Annons
image001(1)

Circular Gastronomy Challenge prisar idéer som kan göra restaurangnäringen mer cirkulär och bidra till att förändra matsystemet i stort. I år premieras fyra vitt skilda och spännande projekt.
Foto: Erik Olsson

Circular Gastronomy Challenge 2023 prisar i år fyra idéer. Syftet med priset är att stötta idéer och initiativ som kan driva förändring. Vem som helst i Sverige kan söka och årets rekordmånga nomineringar – över 40 idéer – täcker in de flesta områden inom en restaurangverksamhet, från råvaruleveranser till matsvinn.
– De många idéer vi fått in visar på branschens engagemang i de här frågorna. De är ett tecken på att såväl krögare och anställda som deras leverantörer har smarta lösningar på vår tids utmaningar, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryordförande.

Årets vinnare odlar hållbara jätteräkor, föder upp killingar, studerar buljong och skapar förpackningslösningar. Här är alla vinnare och motiveringar:

The Good Shrimp – Matilda Olstorpe, Håva, Söderköping
Med motiveringen:
För att ta sig an en av världens mest älskade och använda råvaror – en som ofta är en riktig miljöbov – och genom att odla den i en kontrollerad miljö, med landbaserade, marina system fria från antibiotika och kemikalier, kunna ge restauranger, privatpersoner och mataffärer tillgång till ett hållbart framställt alternativ av högsta smakmässiga kvalitet. www.hava.se

Kasta inte killingar i soptunnan – Anna Sundberg, Enöga Stockholm, Huddinge
Med motiveringen:
För att först rädda och förlänga livet på hundratals individer varje år, och samtidigt skapa fördelar för den biologiska mångfalden i skog och mark. Och sedan dessutom ta tillvara och förädla hela råvaran från nos till svans, och skapa en större gastronomisk mångfald för både privatpersoner och restauranggäster. www.enogastockholm.com

Digitalt retursystem för återanvändbara takeaway-förpackningar – Clara Lidberg, Panter, Göteborg
Med motiveringen: För att ett av de mest genomtänkta och framgångsrika systemen för flergångsförpackningar som finns på marknaden, har stor möjlighet att spridas ännu bredare, och på så sätt potential att minska vårt klimatavtryck och nedskräpningen i naturen. www.panter.se

Objektiv studie i buljong – Petter Nilsson, Petri Restaurant, Stockholm
Med motiveringen:
För en ingående förstudie i hur spillbitar, ben, skrov och skal i ett restaurangkök kan tas tillvara och därmed skapa en optimal och allsidig produkt utifrån kriterierna smak, doft, konsistens, energiåtgång, näringsvärde och avkastning. Resultatet av studien ska publiceras, och tanken är att metoden ska kunna användas på en uppsjö av råvaror. www.petrirestaurant.com

De fyra vinnarna får möjlighet att med hjälp av specialanpassade innovationsstöd utveckla sina idéer under 2024.