Jessie Sommarström – vinnare av Årets kock 2022

Erbjudande
Annons
D49D3D2F-D477-49CF-96BB-91F5AC76414E
När tävlingen Årets kock avgjordes i går stod Jessie Sommarström som överlägsen vinnare. Förra gången Jessie var i final var hon tvungen att avbryta, och den här gången fick hon sin revanch.
– Man måste följa sina drömmar. Det här har varit en dröm för mig otroligt länge. Den har känts ouppnåelig, men jag har ändå vågat. Det finns alltid högre berg att bestiga och det här har varit ett otroligt högt berg för mig – men nu är jag på toppen.

Det som på förhand såg ut att bli en hård kamp om vinsten i Årets Kock 2022, visade sig bli en överlägsen seger för Jessie Sommarström, som tog hem vinsten med nära 100 poängs marginal. Jessie ledde finalen redan efter de två tränade rätterna, och hon levererade sedan på högsta nivå även på överrasknings momenten – som bestod av att tillaga två varianter av kummel. 

Jessie och hennes commis Hugo Rundgren.

Hur känns det?

– Det känns verkligen som en dröm. Och jag är rädd att vakna upp.

Du vann med stor marginal. Vad var avgörande?

– Jag har så många tacka som har hjälpt mig på vägen. Jag har haft ett team kring mig som har betytt otroligt mycket. Och självklart min man som alltid stöttat mig. Jag gick in med en helt annan mentalitet i år än förra gången.

Hur menar du?

– Förra gången var det mest ångest och stress. Den här gången har jag gått in med glädje.

Förra gången fick du bryta, du kom tvåa i Kockarnas kamp i tv – och nu gör du din livs tävling. Du är med i senaste numret av Gastronaut. Där kallar vi dig Sveriges modigaste kock.
– Man kan kalla mig dum, man kan kalla mig modig. Det var ett mörkt hål med årets kock sist. Jag har varit stressad och har mått dåligt över det som hände och därför behövde jag ta revanch. För att kunna ha Årets kock som en glatt minne. Bättre än så här kan det inte bli.

Jessies två tränade rätter. Snacks och lammsadel.

Kan du ge några råd till andra som kanske tvekar och inte vågar tävla?

– Man måste följa sina drömmar. Det här har varit en dröm för mig så otroligt länge. Den har känts ouppnåelig men jag har ändå vågat. Det finns alltid ett högre berg att bestiga och det här har varit ett otroligt högt berg för mig – men nu är jag på toppen.

Vad händer efter det här i kväll?

– Jag ska hem och krama mina barn för jag har knappt träffat dem på tre veckor. Jag har längtar otroligt mycket efter dem.


Här avbryts intervjun när Jessie ser Florencia Abella, jurymedlem och kökschef på Ekstedt. Jessie hämtar henne och berättar vidare:

Jag har jobbat med Flor. Både hon och Saori (Ichihara) är otroliga inspiratörer för mig. De lagar fantastisk mat. Vi måste lyfta kvinnor i branschen. Det finns så många fantastiska kvinnor. Se på de i juryn som Frida (Nilsson) och Elvira (Lindqvist), de är otroliga. Jag är så tacksam över att vi också kan sätta kvinnor på kartan. Oavsett kön är detta landets bästa kockar – och det har varit sjukt stressande att laga mat till dem idag.

Under segerintervjun visade ett fotografi som du burit med dig under hela tävlingen. Vem var det?

– Det är min mamma. Jag saknar henne fortfarande otroligt mycket. Under stora händelser i mitt liv, som denna, känns det lite sorgligt att hon inte kan vara med mig. Hon är en trygghet. Mina föräldrar är min största inspiration. De har format mig. Mamma har suttit på min axel under hela dagen, Jag hoppas att hon har sett mig, och att hon är stolt över mig där uppe.

.