Smörtax blir Vinkiosk i juli

Erbjudande
Annons
Vinkiosken_00855_web

Omtyckta Smörtaxen i Landskrona förvandlar trädgården till vinbar i sommar – sedan blir det nyöppning av restaurangen i augusti.

Den vanligtvis pyttelilla restaurangen brukar ha bordssläpp där platserna inomhus tar slut på ett par minuter. Men på Smörtaxens baksida på Citadellområdet finns närmare 3000 kvadratmeter gräsyta. Den ska under tre veckor förvandlas till Vinkiosk.
– Vi har stirrat på den här baksidan sedan vi startade restaurangen och känt hur fint det vore att kunna sitta här på dagtid på en sketen lastpall, lyssna på bra musik och trycka en flarra svingott vin med sina polare, lite som att leka Köpenhamn, berättar Simon Tollesson, kock och delägare.
– Vi gjorde en liten test förra året med kiosken och det var kul så nu ska vi försöka göra det lite mer seriöst, fortsätter Simon.

Från vänster: Sofia Ström, Jonas Hansson, Simon Tollesson, Rasmus Dahlgren

Vanligtvis kör Smörtaxen menyn Hela Rubbet med fyra serveringar och retare (snacks) men i kiosken blir det istället nävakäk. Rostemackor med råbiff eller sommarkantareller, flygplansplanmacka och grillad majsgolv är några av rätterna.

– Utbudet är inte så stort men sånt vi gillar mest. Alla viner är på fat och därtill kör vi ett boxvin som är en flarra som vi tycker förtjänar lite mer cred. Några oroliga öldrickare har hört av sig om de också kan komma och ja, det finns en öl också, säger Simon.

 


På baksidan kan man lira olika spel på planerna som är uppklippta i gräset.
– Vi hoppas att kiosken blir ett ställe som man vill hänga på, men vi har ju inte gjort något sånt här förut, så det kan gå precis hur som helst. Eftersom man inte kan eller behöver boka bord har vi ingen aning. Kanske kommer ingen, kanske regnar alla veckorna bort eller så blir det för körigt. Då sätter vi ut en skylt att det är fullt men att man är välkommen lite senare. Vi har ett visst antal portioner mat per dag och när det är slut är det slut. Vi har försökt att ta i men vi får se om det bara är hybris och att vi istället har en jävla massa personalmat för hösten, avslutar Simon.

Vinkiosken har öppet 13-30 juli, onsdagar–lördagar kl. 14.00-21.00.

Om Smörtaxen 
Smörtaxen i Landskrona öppnade 2020. Restaurangen kör menyn Hela Rubbet och borden för varje säsong blir bokade inom ett par minuter från när de släpps. Restaurangen inomhus öppnar den 11 augusti igen med Bordssläpp den 7 augusti.